Campanie de informare privind diabetul

În data de 12 noiembrie 2013, o echipă de studenţi reprezentând Organizaţia Studenţilor Farmacişti au susţinut în şcoala noastră o activitate din cadrul programului „Educaţie şi prevenire” cu scopul de a marca Ziua Mondială a Diabetului ce se celebrează la 14 noiembrie.

 

Elevilor li s-a explicat că data de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul din cei doi premianţi Nobel creditaţi cu descoperirea insulinei, fiziologul şi farmacologul Frederick canadian Banting  (născut la 14 noiembrie 1891), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat salvarea unui număr impresionant de vieţi omeneşti în ultimii 80 de ani. La 11 ianuarie 1922 s-a făcut prima injecţie cu insulină la om.

 

Prin această campanie, elevii clasei a IX-a D au primit informaţii privind tipurile de diabet, simptomatologie, factori de risc,  prevenţie,  deosebit de utile dacă ne gândim că în 2011, Federaţia Internaţională a Diabetului a estimat că România are 1.506.000 persoane cu diabet, țara noastră clasându-se astfel în primele 10 ţări din Europa privind incidenţa diabetului. Anual se depistează 2.000 de cazuri noi la copii. Conform unui studiu preliminar efectuat în luna mai 2013 de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, numărul diabeticilor din ţară a crescut cu 30% în ultimii doi ani, iar majoritatea celor care suferă de această afecţiune au peste 45 de ani. Federaţia Internaţională a Diabetului estimează pentru România un număr de 1.708.700 de pacienţi la nivelul anului 2030.

 

Deoarece culoarea simbolică a zilei diabetului este albastru, voluntarele au confecţionat brăţări albastre pe care le-au oferit elevilor participanţi.

 

 

 

Sari la conținut