Campanie educationala – Acordarea primului ajutor in caz de stop cardiorespirator

În cadrul Campaniei educaţionale de informare şi promovare a unui stil de viaţă sănătos, reprezentanţi ai Organizaţiei Studenţilor Medicinişti, Cluj-Napoca, au susţinut la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” un curs de prim-ajutor în caz de stop cardiorespirator.

 

Activitatea a avut loc în perioada 25 noiembrie – 6 decembrie 2013 şi a avut drept ţintă clasele a X-a. Cursul a fost organizat pe parcursul a două ore pentru fiecare clasă a X-a. În prima oră, elevilor li s-au prezentat riscurile la care pot fi expuşi salvatorii, procedurile în cazul victimelor care reacţionează sau nu reacţionează la stimuli, respiră sau nu.

 

Elevii au fost instruiţi să recunoască şi să stabilească un stop cardiorespirator, să reacţioneze promt pentru salvarea victimei prin apelare la 112 şi să realizeze corect masajul cardiac şi ventilaţia pulmonară.

 

În a doua oră, studenţii voluntari s-au organizat în trei echipe, astfel încât toţi elevii claselor a X-a au aplicat pe manechine tehnicile de prim-ajutor învăţate: hiperextensia capului, 30 compresiuni toracice şi 2 ventilaţii pulmonare şi de asemenea au demonstrat însuşirea cunoştinţelor teoretice răspunzând la întrebările adresate lor de studenţii medicinişti.

 

Activitatea a fost apreciată de elevi, judecând după gradul lor de implicare şi interacţiunea cu studenţii medicinişti cu care au făcut chiar şi schimb de adrese e-mail. De asemenea, studenta coordonatoare şi-a exprimat mulţumirile pentru posibilitatea derulării activităţilor proiectului său în liceul nostru.